Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

*Ο ΑΠΡΙΛΙΟΣ μήνας με αφιέρωμα στον ΚΡΙΟ*


Αφιέρωμα στον μήνα του Κριού:


      Πριν όλων, εύχομαι Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένη χρονιά στα φλογερά μας Κριαράκια, καθώς ο μήνας  Απρίλιος είναι του Κριού, και στην πραγματικότητα, το κάθε επόμενο Ζώδιο εκπροσωπεί έναν ολόκληρο δικό του μήνα. 

Ο Ζωδιακός Κύκλος αρχίζει με τον Κριό έως και στις μέρες μας, διότι είναι ο Αστερισμός που συμβολίζει την αναγέννηση – την νέα αρχή – το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στην ζωή μας !!.

Προφανώς, το πρώτο Ζώδιο του Ζωδιακού Κύκλου ονομάστηκε Κριός, καθώς με την θυσία των κριαριών προς την μάνα Γή (την σφαγή τους δηλαδή), εορτάζονταν η έναρξη του νέου έτους. Και συγκεκριμένα, από αρχαιοτάτων χρόνων η αλλαγή του νέου έτους εορταζόταν την 1η Απριλίου, με την λογική πως, κατά την εποχή αυτήν αναγεννιέται – ανασταίνεται η φύση, αρχίζει κύκλος νέας ζωής της μητέρας Γής (της Γαίας), η οποία μας δίνει τα αγαθά της για την επιβίωση μας.
Μάλιστα, και αιώνες μετά την γέννηση Του Ιησού Χριστού (έως και τα τέλη του 16ου αιώνα μ.Χ. στην Ευρώπη), η Πρωτοχρονιά εορταζόταν την πρώτη μέρα του Απριλίου, όπου το έθιμο μεταξύ των άλλων απαιτούσε να σφάζονται κριάρια ή εναλλακτικά και αρνιά, και να ανταλλάσσονται ως δώρα οι πρώτοι καρποί της Γής.

Έως που η παπική εκκλησία, κρίνοντας ότι τα έθιμα της Πρωταπριλιάς ήταν ειδωλολατρικά (δεν είναι επί της παρούσης να επεκταθώ επί αυτού)… καθιέρωσε ως Πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου. Ο μήνας Ιανουάριος πήρε το όνομα του από τον θεό των Ρωμαίων τον Ιανό, διότι ήταν ο θεός όλων των ενάρξεων και των μεταβάσεων. Μάλιστα, απεικονιζόταν με δύο πρόσωπα (δηλαδή διπρόσωπος), και συγκεκριμένα, το ένα πρόσωπο κοιτούσε το παρελθόν, και το άλλο το μέλλον. 
Ωστόσο, η παραπάνω αλλαγή του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς δεν βρήκε σύμφωνους πολλούς λαούς, και ειδικότερα όσους ήταν αγρότες, οι οποίοι συνέχιζαν να ανταλλάσουν δώρα και ευχές για το νέο έτος την ημέρα της Πρωταπριλιάς. Όμως, οι αστοί και οι προύχοντες εκτός ότι τους χλεύαζαν,
ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία τους για παραπλάνηση – για ψεύτικους ισχυρισμούς και ασέβεια προς την εκκλησία. Έτσι με το πέρασμα των χρόνων, αναγκάστηκαν οι πάντες να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα.

Βέβαια, όπως και πολλά άλλα έθιμα που έμειναν ανεξίτηλα στον χρόνο, η Πρωταπριλιά δεν έπαψε να εορτάζεται, όμως όχι ως Πρωτοχρονιά, αλλά ως ημέρα του ψέματος. Κάπως έτσι (εν συντομία), εξαπλώθηκε το έθιμο του Πρωταπριλιάτικου ψέματος, όπου γίνεται ανταγωνισμός ποιος θα καταφέρει να παραπλανήσει – να ξεγελάσει τους περισσότερους !!. 

Πέραν όλων των παραπάνω, ο Κριός φωτογραφίζει τον μύθο του Κριού με το Χρυσόμαλλο Δέρας. Και εάν πούμε να το εξετάσουμε κι απ’ την Αστρολογική του πλευρά, ο μύθος έχει ως εξής: 

Κατά την εποχή που ‘’πλάθονταν’’ η Αστρολογία, ο βασικότερος Αστερισμός του Ζωδιακού Κύκλου, θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να είναι της Δικαιοσύνης, τούτο διότι (όπως και στην πραγματική ζωή), μέσα σε μία ομάδα, κάποιος πρέπει να παίζει τον ρόλο του κριτή – του δικαστή – του τιμωρού.
Έτσι ο Αστερισμός αυτός πήρε το έμβλημα της Δικαιοσύνης, προς τιμή της Δίκης (της κόρη του Δία και της Θέμιδος), που προστάτιδα της ήταν η θεά Αφροδίτη. Οπότε ο Αστερισμός της Δίκης (γνωστός ως Ζυγός), έχει Κυβερνήτη του την Αφροδίτη. 
Τότε ο  Άρης, ο οποίος ήταν ο αιώνια παθιασμένος εραστής (καψούρης) της Αφροδίτης, λέγεται ότι άσκησε βέτο για να είναι μαζί της στον ίδιο Άξονα, προκειμένου να δεθεί για πάντα με την Αφροδίτη.   Μάλιστα επέλεξε να γίνει Κυβερνήτης του Κριού, εφόσον θα κέρδιζε το στοίχημα που έβαλε με τον Δία. Δηλαδή, στοιχημάτισε με τον Δία ότι ο Αιήτης, θα φυλάξει το Χρυσόμαλλο Δέρας στο δικό του δάσος, δηλαδή στο δάσος του θεού Άρη. 

Επί της ευκαιρίας, ας φρεσκάρουμε την μνήμη μας: 

Το χρυσόμαλλο δέρας ήταν το δέρμα (προβιά) που απέμεινε από το Κριάρι που έστειλε η Νεφέλη για να σώσει το γιο της Φρίξο απ’ την θυσία που ήθελε να κάνει ο πατέρας του, βασιλιάς Αθάμας. Ο βασιλιάς Αθάμας αποφάσισε να τον θυσιάσει μετά έναν Χρησμό που είχε πάρει απ΄ το μαντείο των Δελφών. Και συγκεκριμένα, θεωρήθηκε ότι ο γιός του ευθυνόταν που δεν φύτρωσε σιτάρι εκείνη τη χρονιά. Έτσι η μητέρα του η Νεφέλη, η οποία είχε πεθάνει, έστειλε από τον ουρανό ένα Κριάρι με χρυσό δέρμα, για να τον αρπάξει από την επικείμενη θυσία. Το Κριάρι όντως άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη και τους πήγε στην Κολχίδα. Εκεί ο Φρίξος θυσίασε το Κριάρι στο Δία και χάρισε το δέρμα του στο βασιλιά της Κολχίδας τον Αιήτη, που τον φιλοξενούσε. Ο Αιήτης κρέμασε το δέρμα επάνω σε μια βελανιδιά, στο δάσος του θεού Άρη, και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάσσει.
Ο Άρης επομένως κέρδισε το στοίχημα τελικώς, και έτσι έγινε Προστάτης – Κυβερνήτης του Κριού. 

Η κάρτα των ΕΡΑΣΤΩΝ του Αστρολογικού Ταρό, φωτογραφίζει τον Άξονα αυτών των δύο παθιασμένων αιώνιων εραστών (Άρης & Αφροδίτη), που ενώ τα σώματα τους αναζητούν το ένα το άλλο, ωστόσο δεν μπορούν να συμβαδίσουν τα ζητούμενα τους. 

*Ο ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΣ του ΚΡΙΟΥ*

Ο Άξονας του Άρη με την Αφροδίτη (Κριού – Ζυγού), ενώ κρατάει ενωμένους δύο αντίθετους χαρακτήρες και προσωπικότητες (ΦΩΤΙΑ και ΑΕΡΑΣ), που λογικά θα ήταν δύσκολο να συνεργαστούν και να ισορροπήσουν μεταξύ τους.. αντιθέτως γίνονται απ’ τους πιο αρμονικούς άξονες, όταν πρέπει να αλληλοβοηθηθούν μεταξύ τους. Η Φωτιά εξάλλου (Κριός) χρειάζεται τον Αέρα (Ζυγό) για να την διατηρήσει – να την βοηθήσει να φουντώσει – να εξαπλωθεί και να την ωθήσει προς την κατεύθυνση που θέλει. Παράλληλα ο Ζυγός ισορροπεί τον Κριό όταν χρειαστεί, και έτσι τον προφυλάσσει απ’ τις παρορμητικές και εκρηκτικές εκδηλώσεις του, που μετά τον Σκορπιό, θεωρούνται συχνά αρκετά αυτοκαταστροφικές.

Ο Κριός ανήκει στα Ζώδια της ΦΩΤΙΑΣ και είναι απ’ τα πιο παθιασμένα και απρόβλεπτα του Ζωδιακού Κύκλου. Ζουν την κάθε στιγμή της ζωής τους με πάθος. Γεύονται και αγγίζουν τα πάντα με πάθος, δίνονται σε όσα πιστεύουν με πάθος. Θυσιάζονται για το καλό του συνόλου επίσης με πάθος.. αρκεί να είναι αυτοί που θα πούν το τολμηρό ’’Μολών Λαβέ’’, ή το ΟΧΙ του Μεταξά. Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως τους εξιτάρει ο ηγετικός ρόλος, αλλά αυτό που τους ενδιαφέρει βασικά, είναι η αναγνώριση τους σε αυτό που προσφέρουν. Γενικότερα τα Κριαράκια, δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις προσπάθειες τους για διεκδίκηση όσων πιστεύουν ότι τους ανήκουν, ακόμη κι όταν φθείρονται ψυχικά και υλικά. Άλλωστε Ας μην ξεχνάμε.. έχουν Κυβερνήτη τον Άρη !!. 

Ο έρωτας, εάν δεν έχει το χρώμα του πάθους και δεν θυμίζει Love Story.. τους κάνει ή δυστυχισμένους ή αδιάφορους. Είναι το κατ’ εξοχήν Ζώδιο που μπορεί να είναι ερωτευμένο με δύο πρόσωπα ταυτοχρόνως, με το καθένα απ’ αυτά με διαφορετικό τρόπο και να νιώθει ένοχα γι’ αυτό.. αλλά να μην μπορεί να τα διώξει απ’ την ζωή του. Ωστόσο έχει αξεπέραστες ηθικές αρχές, που του επιβάλλουν να κάνει το ξεκαθάρισμα, ασχέτως εάν βασανίζεται φοβερά. Επίσης το γυναικείο φύλλο συνάπτει πολύ ισχυρές συναισθηματικές φιλίες (του ιδίου φύλλου), ειδικά στην παιδική ή εφηβική ηλικία, σε βαθμό που μπορεί να εκμεταλλεύονται οι φίλες τις αδυναμίες των Κριαριών κοριτσιών. 
Η σχέση τους με το χρήμα είναι περίεργη. Χρειάζονται το χρήμα για να έχουν όσα ποθούν, αλλά κυρίως για να κάνουν χαρούμενους – ικανοποιημένους όσους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους. 

Όλα τα παραπάνω λοιπόν, χρειάζεται να τα χειρίζονται με λιγότερο πάθος και περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία, διότι μπορούν να τους οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρέμβαση του Ζυγού τους βάζει στην διαδικασία να επανεξετάσουν τα πράγματα με την ψυχρή λογική. Διότι παράταυτα.. τα Κριαράκια διαθέτουν όντως μπόλικο μυαλό. 

Συνεπώς εάν το καλοεξετάσουμε.. όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν ΚΡΙΟ !!. 

Ακολουθεί κοινοποίηση μου:

~  ~ Αφιέρωμα μου και στα 12 Ζώδια, με αναλυτικές σημειώσεις για το κάθε Ζώδιο χωριστά, όπως και συνοπτικές προβλέψεις για το νέο Ηλιακό Έτος έτος 2016 - 2017.


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου