Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

* * Τί ορίζει ως “ΘΕΟ” του ο άνθρωπος ?!

Ο άνθρωπος προικίστηκε από Τον Δημιουργό του με ελεύθερη βούληση .. αλλά και με νοημοσύνη !!  

      Σίγουρα αγαπημένοι μου αναγνώστες, όλοι μας σε κάποιες στιγμές της ζωής μας έχουμε αναρωτηθεί εάν υπάρχει Θεός, ή γιατί ο Θεός επιτρέπει να υπάρχει τόση δυστυχία και αδικία στον κόσμο, αρρώστιες και καταστροφές. 

Και σίγουρα, όπως κι αν Τον φαντάζεται ο καθένας από εμάς Τον Θεό - όπως κι αν ερμηνεύει τον ρόλο Του - όπως κι αν αντιλαμβάνεται την παρουσία Του .. ωστόσο σε κάποιες δύσκολες στιγμές, όλοι μας έχουμε προσευχηθεί σε Εκείνον, με την όποια έννοια της πίστης στην ΘΕΪΚΗ βοήθεια !!.
 
Το γεγονός ότι μια μερίδα ανθρώπων ερμηνεύουν με λάθος τρόπους το θέλημα Του Θεού, ή προσκυνούν λάθος θεούς, δεν θα πρέπει να κλονίζει την πίστη μας σε ό,τι αφορά την Πανσοφία Του, η οποία είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νού.


Βέβαια, είναι στην ανθρώπινη φύση μας, όποτε δεν έχουμε απαντήσεις ενώ θέλουμε να έχουμε γνώμη για τα πάντα, άλλοτε να ζητάμε να θέσουμε «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» - άλλοτε να πλάθουμε εξηγήσεις καθησυχάζοντας έτσι τον εαυτό μας πως έχουμε γνώση επί του θέματος - κι άλλοτε να ψάχνουμε θεωρίες, ικανές να μας καλύψουν κατά πόσο μας βολεύει !!.  

Πιστεύω όμως πως όλοι συμφωνούμε στο γεγονός ότι: << Δεν είναι λύση να σπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί, διότι θα ‘ρθεί η μέρα που θα σκοντάψουμε επάνω σε αυτά».
Που σημαίνει ~ ας το εξετάσουμε το θέμα:

~ Τι σημαίνει άραγε «Θεός» για τον καθένα από εμάς ?!

ΘΕΟΣ είναι η κινητήρια δύναμη ολόκληρου του Σύμπαντος, ρυθμιστής όλων των ουράνιων σωμάτων. Είναι ο Δημιουργός όλων των ψυχών – έμψυχων οργανισμών – ο Δημιουργός κάθε στοιχείου της φύσης.
ΘΕΟΣ είναι Αύρα Υπέρτατης Δύναμης, γι’ αυτό και η Αύρα Του είναι πανταχού Παρούσα επί Γής και Ουρανού. Βρίσκεται στο κάθε μας κύτταρο, και έτσι γνωρίζει το κάθε μας συναίσθημα και την κάθε μας σκέψη. Με αποτέλεσμα, να είναι ο Μοναδικός που δεν μπορούμε να προσποιηθούμε – να Του κρυφτούμε !!.
ΘΕΟΣ είναι αυτός που δίνει ψυχή στο αγέννητο ακόμα σώμα και προικίζει την ψυχή με πρωτογενή ένστικτα, ώστε να δημιουργεί φόβους στον νού όποτε κινδυνεύει η ακεραιότητα της. Και η ακεραιότητα της εξαρτάται από την καλή – υγιή κατάσταση του σώματος. 
ΘΕΟΣ σημαίνει ασύλληπτη οντότητα ακαθόριστου γένους που μοιάζει με τους πάντες και πάντα, παρότι εμείς τον φανταζόμαστε με ανθρώπινη μορφή, αρσενικού γένους με λευκή επιδερμίδα και μακριά κατάλευκή γενειάδα. Και τούτο διότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη να δίνει μορφές σε ό,τι διαφορετικά δεν το κατανοεί.
ΘΕΟΣ σημαίνει απύθμενη αγάπη δίχως διαχωρισμούς, σημαίνει απεριόριστη κατανόηση, γι’ αυτό και μας επιτρέπει να πιστεύουμε σε Αυτόν όπως εμείς Τον αντιλαμβανόμαστε. Μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε σε Αυτόν όποτε εμείς νιώθουμε την ανάγκη Του. Να προσευχόμαστε σε Αυτόν, απ’ όποιον χώρο και όποια στιγμή αισθανόμαστε πραγματική επαφή μαζί Του.
ΘΕΟΣ είναι λοιπόν η όποια μορφή αντιπροσωπεύει τον καθένα από εμάς, αρκεί να μην ξεχνάμε την Συμπαντική Δικαιοσύνη. Και επειδή γνωρίζει ότι κανείς δεν είναι αλάνθαστος, πάντα μας δίνει μια επόμενη ευκαιρία.. αρκεί να μην κάνουμε σε άλλους όσα δεν θέλουμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς. Δεν νομίζω να μας ζητάει πολλά !!. 

 
       Ως Παντογνώστης, δεν είναι άξιο απορίας γιατί έδωσε στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η επιλογή θρησκευτικών πεποιθήσεων και στάσης ζωής. Ωστόσο, έδωσε στον άνθρωπο παράλληλα και την νοημοσύνη, ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει ορθά – δημιουργικά την ελεύθερη βούληση του. Προφανώς όμως ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης του δίχως φραγμούς, και έτσι συμβαίνει ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου επάνω στην Γή, να είναι .. ο ίδιος ο Άνθρωπος !!.
Προς τί λοιπόν η απορία «γιατί βιώνουμε λιγότερες χαρές και περισσότερες πίκρες» ?!.

 

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν την σοφία να γνωρίζουν. Και όπως (ως παράδειγμα) ο είπε Πλάτωνας: 
«Για τα παθήματα μας και τις δυστυχίες μας, δεν γίνεται να ευθύνονται πάντα οι συγκυρίες ή άνθρωποι που βρέθηκαν στην ζωή μας. Ο Θεός δεν έχει ευθύνη για τις πράξεις αυτών που έδωσε ελεύθερη βούληση. Ο Θεός δεν είναι ποτέ καθόλου άδικος» !!

 

        Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, τονίζω πως δεν αποσκοπώ «να μπώ στα χωράφια των όποιων Εκκλησιών», αλλά αν μήτι άλλο, ως δημιούργημα Θεού, νομίζω πως είναι άνευ ουσίας να θέλουμε απαντήσεις σε ό,τι αφορά Την Θεϊκή Υπόσταση, καθότι μάλιστα είναι ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νού.

Εάν θέλουμε λοιπόν αποδείξεις, είναι υπεραρκετό να αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε στην Γή με ανθρώπινη μορφή, και μαρτύρησε για όλη την ανθρωπότητα για κάποιον Θεάρεστο σκοπό !!.

Ο Χριστός δεν είναι «αφηρημένη έννοια – αναπόδεικτη θεωρία – αβάσιμη ιδεολογία»: 
Υπήρξε δίχως καμία αμφιβολία, κι όποιος θέλει να λέγεται χριστιανός, οφείλει να αποδεχθεί Την Αλήθεια Του !!

Ο Χριστός δεν είναι αποκλειστικότητα κανενός, και πρέπει επιτέλους να ξεκαθαριστεί αυτό:

Δεν είναι η "ιδιοκτησία" καμιάς συγκεκριμένης φυλής, κανενός πολιτισμού – λαού (ασχέτως το πού γεννήθηκε), και καμίας Εκκλησίας. Ήρθε στην Γή για όλη την ανθρωπότητα, και ό,τι δίδαξε ερμηνεύεται το ίδιο για όλους. Είναι ο Μοναδικός θρησκευτικός ηγέτης (αν θέλουμε να Τον δούμε έστω και έτσι), που Ανέβηκε στον Σταυρό Του Μαρτυρίου Του εκούσια για την σωτηρία όλων των ψυχών ανεξαιρέτως, δίχως δισταγμούς και απαιτητικούς όρους !!. 

ΕΜΕΙΣ οι άνθρωποι διαμελίσαμε την χριστιανική πίστη, βάλαμε κανόνες με διαχωρισμούς, και όποτε δεν μας βολεύει παρερμηνεύουμε Τα Λόγια Του !!
 
Καλή μας Ανάσταση, ότι κι αν σημαίνει «Ανάσταση» για τον καθένα μας χωριστά !!

 

Με αγάπη πάντα ~ ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου