Ετικέτες

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση θέματος του ιστολογίου

Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

*Το κυνήγι των Μαγισσών, κατά την εποχή του "Μαύρου" Μεσαίωνα !!


Κατά την εποχή που υπήρχε η πεποίθηση ότι ο σατανάς είναι ισχυρότερος από Τον Θεό .. και ειδικότερα όταν ξέσπασε η Πανούκλα.. ξεπήδησε ένας νέος επαγγελματικός κλάδος, αυτός των "κυνηγών των μαγισσών" !!.


Αγαπημένοι μου αναγνώστες, φίλοι και φίλες μου.
Με το παρόν άρθρο μου ξεδιπλώσω ένα μελανό κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας, ωστόσο επιδίωξα η φωτογραφία που το συνοδεύει να μην είναι τρομακτική όπως η πραγματικότητα !!.
Αφορμή υπήρξε η διαπίστωση πως ακόμη και στις μέρες μας υπάρχουν κατάλοιπα Μεσαιωνικής εποχής, και μάλιστα γυρνάμε πίσω σε εποχές όπου οι ψυχικά ασθενείς ή άτομα με νευρολογικές παθήσεις να θεωρούνται «δαιμονισμένα» !!
 
Σχετικά με το κυνήγι των Μαγισσών έχουν δημιουργηθεί άπειροι θρύλοι. Έχουν κυκλοφορήσει και αμέτρητες κινηματογραφικές ταινίες που έκαναν ζάμπλουτους τους παραγωγούς, αλλά ως συνήθως, κατά την εξιστόρηση τραγικών εποχών, βλέπουμε την παραποίηση των γεγονότων σε όλο τους το μεγαλείο !!.
 
     Επομένως εστιάζω όσο πιο συνοπτικά γίνεται στην εποχή του "μαύρου" Μεσαίωνα, σε μία εποχή όπου η Ιατρική ήταν σχεδόν ανύπαρκτη ως επιστήμη, και ενώ η Πανούκλα εξαπλώθηκε απ’ τα τρωκτικά, εξόντωσαν όλες τις γάτες διότι θεωρούσαν πως ήταν πλάσματα του σατανά !!  
Μιλάμε για την εποχή όπου υπήρχε η πίστη πως η δύναμη του σατανά είναι ισχυρότερη Του Θεού, με αποτέλεσμα, οι παρανοϊκές δεισιδαιμονίες να δημιουργήσουν έναν νέο κερδοφόρο επαγγελματικό κλάδο, αυτόν των κυνηγών των μαγισσών.

Οι «κυνηγοί κεφαλών μάγων», όσα περισσότερα άτομα κατέδιδαν στις τοπικές αρχές, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η αμοιβή τους. Στο ερώτημα εάν υπήρχαν όντως μάγοι και μάγισσες κατά την εποχή εκείνη, η απάντηση είναι ότι κατέληγε σε θάνατο στην πυρά οποιοσδήποτε ασχολούνταν με ανεύρεση θεραπείας, διότι υποτίθεται πως ενεργούσε καθοδηγούμενος απ’ τον σατανά !! 
Κατά την εποχή λοιπόν που η Πανδημία της Πανούκλας θέριζε το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, αφήναν την τελευταία τους πνοή φλεγόμενοι στην φωτιά ακόμη και πρακτικοί Γιατροί, Φυσιοθεραπευτές, Βοτανολόγοι (φαρμακοποιοί) κ.λ.π. διότι χαρακτηρίζονταν ως μάγοι – μάγισσες !!  
 
ΩΣΤΟΣΟ:
 
     Εάν "ξεψαχνίσουμε" την ανθρώπινη ιστορία, θα δούμε πως από τα βάθη των αιώνων ακόμα, οι άνθρωποι πίστευαν σε διάφορες θεότητες, και είχαν την πεποίθηση πως για να τις υμνήσουν - ικανοποιήσουν πρέπει να τις προσφέρουν θυσίες. Οι θυσίες μεταφράζονταν με απώλεια ψυχών, με αίμα. 
Αλλά και σε μετά Χριστού εποχές για να είμαστε αντικειμενικοί, οι προκαταλήψεις που μας ακολουθούν από γενιά σε γενιά, οι δεισιδαιμονίες που οδηγούν σε μαζικές υστερίες, η ομαδική παράκρουση λόγω φανατισμού, οι απάνθρωπες εκτελέσεις αθώων ψυχών κ.ά.. τελικώς δεν είναι φαινόμενα μόνο παλαιότερων εποχών. Και δυστυχώς η ιστορία θα επαναλαμβάνεται όσο θα αδιαφορούμε για τις λεπτομέρειες .. καθώς η γνώση της λεπτομέρειας είναι αυτή που κάνει την διαφορά.
 
Άπειρα τα παραδείγματα στην νεότερη εποχή μας, όπως, παρανοϊκοί οπαδοί Τζιχανιστών  – τρομοκρατών – προπαγανδιστών – σατανιστών και όχι μόνο. Στον βωμό του χρήματος θυσιάζονται όλοι οι ανθρώπινοι ηθικοί φραγμοί από αιρέσεις και παραθρησκευτικές οργανώσεις, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι οπαδοί αυτών, έχουν οδηγηθεί σε ομαδική αυτοκτονία !!.
 
Συνεπώς βάσει των παραπάνω νεότερων δεδομένων, συγκριτικά με παλαιότερες εποχές, θα πρέπει να κρίνουμε επιεικώς τις σπαρακτικές ενέργειες ανθρώπων, καθότι η άγνοια – η αμάθεια – η έλλειψη παγκόσμιας ενημέρωσης, μπορούν να δικαιολογήσουν τις παρανοϊκές συμπεριφορές. Ειδικά σε εποχές που δεν υπήρχαν Ιατρικές γνώσεις, και έξαφνα θέριζαν ψυχές άγνωστες μολυσματικές ασθένειες.  


* * Θα σας παρακαλέσω να μην διαβάσετε βιαστικά – επιλεκτικά το κείμενο, και κυρίως να μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα πριν τον επίλογο.


ΠΙΚΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ !!

~ ~ ~ Εξετάζοντας τα γεγονότα αντικειμενικά και με την ψυχρή λογική, θα πρέπει να παραδεχτούμε πως οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν Εβραϊκής καταγωγής, και είναι πολύ φυσικό, καθώς ήταν και οι πρώτοι οπαδοί Του Ιησού Χριστού μας. 

Είναι επίσης γεγονός ότι το Εβραϊκό θρησκευτικό Συμβούλιο του λεγόμενου Σαχεντρίν, το οποίο λειτουργούσε και ως Δικαστήριο, (εφάρμοζε τον Μωσαϊκό Νόμο), είναι αυτό που καταδίκασε σε θάνατο Τον Χριστό, με την δήθεν κατηγορία της βλαστήμιας. 
Και ενώ σύμφωνα με τον Μωσαϊκό Νόμο θα έπρεπε η ποινή θανάτου Του να είναι δια λιθοβολισμού, την οποία θα την εκτελούσε το πλήθος.. προφανώς φοβούμενοι οι Αρχιερείς τις προστατευτικές αντιδράσεις των οπαδών Του – πιστών Του (Εβραϊκής καταγωγής), σκαρφίστηκαν ψευδείς κατηγορίες εις βάρος Του, και έτσι «πέταξαν το μπαλάκι» στον Πόντιο Πιλάτο. Εξού και τελικώς η θανατική Του ποινή πραγματοποιήθηκε βάσει Ρωμαϊκού Δικαίου (Ρωμαϊκού νόμου), την σταύρωση Του δηλαδή !!.

Ο Χριστιανισμός διώχτηκε από τους Ρωμαίους έως το 313 μ.Χ. με τους πιο φρικαλέους τρόπους (διότι είχε δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για νέο Εβραϊκό κίνημα), έως που προσέφερε προστασία στους χριστιανούς ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος (μετέπειτα Άγιος Κωνσταντίνος), και έκτοτε ιδρύθηκε στη Ρώμη η Χριστιανική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (η Δυτική Παπική), η οποία επίσης λειτουργούσε και ως Εκκλησιαστικό Δικαστήριο.
Τον ρόλο δικαστών είχαν εκκλησιαστικοί Αξιωματούχοι, με σκοπό την καταπολέμηση των Χριστιανικών αιρέσεων και την εξόντωση του Σκοτισμού (ότι ειδωλολατρικό, μεταφυσικό, ή αλλιώς διαβολικό τάχα) !!.

* * Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προστεθούν συνοπτικά τα παρακάτω: 

    Η Πανούκλα του 542 (κατά την εποχή του Ιουστινιανού), είναι μία από τις αιτίες που οδήγησαν την Ευρώπη στον σκοτεινό Μεσαίωνα όπου «παλινδρόμησαν» όλες οι επιστήμες και ειδικότερα η Ιατρική, και οδήγησε στην εποχή (1184 – 1230 περίπου) της «Ιεράς Εξέτασης». 

_ Η Ιατρική ήταν πολύ ελάχιστα ανεπτυγμένη. Κανείς δεν γνώριζε ούτε την προέλευση των ασθενειών, ούτε τα πιθανά μέτρα αντιμετώπισης μολυσματικών παθήσεων. 

Και το γεγονός ότι για πολλά χρόνια ήταν άγνωστος ο τρόπος μετάδοσης της ασθένειας "Πανώλη ή αλλιώς Πανούκλα" που γινόταν μέσω τρωκτικών και ψύλλων που τρέφοντας από ψόφια ζώα ή άταφα πτώματα, η εξάπλωση προκαλούσε τρόμο στις κοινωνίες που έπληττε. Και αφού ό,τι αφορούσε την Ιατρική, η Μεσαιωνική κοινωνία δεν κατείχε ιατρικές απαντήσεις, οι άνθρωποι σκέφτονταν με θρησκευτικούς όρους.


Θεωρούσαν την Πανούκλα οργή Θεού και τιμωρία για τους αμαρτωλούς, διότι δεν μπορούσαν να την καταλάβουν. Επίσης, καθώς ο Πάπας είχε "εμμονή" με τις γάτες, θεωρώντας αυτές ως "πλάσματα του διαόλου", αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξοντωθούν όλες οι γάτες και τα τρωκτικά (αρουραίοι) να πολλαπλασιάζονταν ανενόχλητα μέσα στο κάθε σπίτι !!.

* * Προφανώς από τότε μας έμεινε και η προκατάληψη για τις γάτες !!    


Εύρισκαν λοιπόν ως λύση την προσευχή και την εξιλέωση, την καραντίνα των αρρώστων, και την φυγή των υγιών ατόμων από τις πόλεις. Οι πιο εύποροι έφευγαν από την Άνοιξη έως τον Χειμώνα και ζούσαν φυσικά σε καλύτερες συνθήκες. Ως προληπτικά μέτρα χρησιμοποιούσαν πολύ ξίδι ως απολυμαντικό και κάπνιζαν τα πράγματα τους πριν τα ακουμπήσουν, όπως, τις επιστολές, τα ρούχα τους, τα χρήματα κ.λ.π. αλλά και πάλι το μόνο που βοηθούσε ήταν η απομάκρυνση των ασθενών.


* *Να σημειωθεί ότι, άτομα με νευρολογικές παθήσεις ή ψυχικές ασθένειες, ήταν καταδικασμένα σε θάνατο διότι τα θεωρούσαν "δαιμονισμένα" !!  


Η Ιατρική λοιπόν κατά το Μεσαίωνα δεν είχε το κύρος επιστήμης. Οπότε λειτουργούσε ως χειρωνακτική ενασχόληση, αλλά κυρίως ως εφαρμοσμένη θεολογία.

    Ωστόσο, πρακτικοί γιατροί που θεράπευαν ασθένειες με βότανα ή με άλλες μεθόδους φυσιοθεραπείας (σε μεγαλύτερο ποσοστό γυναίκες), δίχως να έχουν την έγκριση και την επίβλεψη ατόμων των τοπικών αρχών ή και της εκκλησίας ακόμη, κινδύνευαν να τους χαρακτηρίσουν «μάγους - μάγισσες» και να τους καταδικάσουν σε θάνατο στην πυρά !!.


Το κυνήγι των μαγισσών:

       Έως τον 17ο αιώνα, η εποχή αυτή είναι γνωστή ως εποχή Μεσαιωνικής Ιεράς Εξέτασης. Δηλαδή στην ουσία, ίδρυσαν κάτι παρόμοιο με το Εβραϊκό Ιερατικό Δικαστήριο το Σαχεντρίν.. και κάνοντας δικούς τους θρησκευτικούς κανόνες - νόμους, πίστευαν πως έτσι υπηρετούσαν Το Θέλημα Του Θεού !!.
Ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ελληνική Χριστιανική Εκκλησία δεν είχε καμία ανάμιξη, καθώς άλλωστε η Ελλάδα ήταν υπό την κατοχή των Τούρκων.  

       Ο παραπάνω θεσμός λοιπόν έμεινε γνωστός ως "Ιερά Εξέταση", λόγω των ανακρίσεων με απάνθρωπα βασανιστήρια, για να συγκεντρώσουν δήθεν στοιχεία ή να αποσπάσουν ομολογίες, απαραίτητα για τις δίκες τους. 
Οι κατηγορίες ήταν συνήθως για Βλασφημία προς τους νόμους Του Θεού (της χριστιανικής πίστης), και οι αποφάσεις ήταν πάντα καταδικαστικές σε βασανιστικό θάνατο. Επομένως, δεν έκαναν τίποτα το διαφορετικό απ’ ότι έκαναν τα προηγούμενα χρόνια οι Ρωμαίοι στους Χριστιανούς. Είναι αυτονόητο ότι παραποίησαν Τον Λόγο Του Ιησού Χριστού, μετατρέποντας την Χριστιανική πίστη σε μια νέα μορφή Τρομοκρατία !!. 

Ειδικότερα, από το 1184 όπου άρχισαν ανακρίσεις σχετικά με τους τρόπους πρακτικής θεραπείας, «το κυνήγι των μαγισσών» εξελίχθηκε σε φανατισμό και εμμονή, με αποτέλεσμα στο όνομα (δήθεν) της Θρησκευτικής Δικαιοσύνης.. να καταδικάσουν σε Θάνατο στην Πυρά (να καούν ζωντανοί) χιλιάδες αθώοι, που κατά 80% ήταν γυναίκες. 
Σε πολλές περιπτώσεις τους έκαιγαν δεμένους πάνω σε σταυρούς, ώστε να εξορκιστεί δήθεν το Κακό !!. 

Μάλιστα κατά την εποχή της Ιεράς Εξέτασης, επειδή οτιδήποτε απαιτούσε εξερευνήσεις ή πειραματισμούς θεωρούνταν ’’σκοτισμός’’.. αυτό είχε ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση όλων των επιστημών !!. 


* * Τί σημαίνει ωστόσο Μαγεία ?!  = ο ορισμός της Μαγείας: 

      Με τον όρο «μαγεία», περιγράφονται οι τελετουργικές ή διανοητικές προσπάθειες, για την ενεργοποίηση κάποιας ενέργειας πέραν των φυσικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, είτε μέσω της σκέψης, είτε μέσω της επίκλησης θεοτήτων ή πνευμάτων, είτε μέσω της χρήσης υποβολών σκέψεων. Ασφαλώς υπάρχει η εντύπωση ύπαρξης υπερφυσικών δυνάμεων. 
Όσον δε αφορά τους ανθρώπους που ασχολούνται με την εφαρμογή τέτοιων διαδικασιών, σκοπός τους είναι να επιβάλουν την θέλησή τους στην φύση, ή σε άλλους ανθρώπους. 
Επομένως οι προαναφερόμενοι άνθρωποι, από αρχαιοτάτων χρόνων αποκαλούνται μάγοι - αποκρυφιστές - νεκρομάντες κ.ά. 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεθόδους που ασφαλώς έχουν επίσης επιστημονικές εξηγήσεις πλέον στις μέρες μας, και έχω δημοσιεύσει σχετικό άρθρο μου, με τίτλο :
«Η Αλήθεια για την Μαγεία και Βασκανία»



Στον 16ο αιώνα, η πίστη στην ύπαρξη των μαγισσών, ήταν άμεση συνέπεια της πίστης στον Σατανά !!


Η πεποίθηση ότι ο διάβολος είναι ισχυρότερος από τον Θεό, όλο και δυνάμωνε !!.

      Οι θεολόγοι της εποχής εκείνης, όριζαν την μαγεία ως την πώληση της ψυχής στον διάολο, με αντάλλαγμα την απόκτηση υπερφυσικών δυνάμεων. Πίστευαν πως οι γυναίκες είχαν επιπλέον λόγους να συνάψουν συμφωνία με τον Σατανά, καθώς εκείνος τις προίκιζε με την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πότε τις απατούν οι άνδρες τους, ή να τους “νεκρώνουν” τις σεξουαλικές ορέξεις τους, με σκοπό να μην γεννήσουν περισσότερα παιδιά !!.

Πίστευαν ότι ο διάολος δεν έθετε απλώς τους θνητούς στον πειρασμό αλλά τους ανάγκαζε και να αμαρτήσουν, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις πιθανότητες σωτηρίας τους.. διόγκωνε τους φόβους ότι θα προκληθεί η διάλυση της Εκκλησίας. Συνηθίζονταν μάλιστα στις θεολογικές σχολές να αποδίδουν όλες τις νίκες των αντιπάλων, στις δυνάμεις του Πρίγκηπα του Σκότους. Οτιδήποτε λοιπόν δεν μπορούσε να εξηγηθεί, οφειλόταν (δήθεν) στην μαγεία.

Η πίστη στην μαγεία και ο φόβος του σατανά, έφτασαν να υπερισχύουν της πίστης προς τον Θεό !!.. κάτι το οποίο βέβαια ορισμένοι όντως το εκμεταλεύτηκαν οικονομικά, και παρίσταναν τους εκπροσώπους του σατανά που χαρίζει πλούτη - αξιώματα - υγεία κ.ά αντί κάποιου τιμήματος .. ακόμη πιο Τραγικό σενάριο !!.
* * Πιθανότατα από τότε έμεινε η εντύπωση ότι υπάρχει η δύναμη της "Μαγείας" !!. 


Μαζική Υστερία

      Η αντίληψη της ισχύος του σατανά πήρε διαστάσεις επικίνδυνης μαζικής υστερίας, η οποία εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. 
Αρχικά κατηγορήθηκαν γυναίκες ως μάγισσες, διότι γνώριζαν την ιδιότητα των θεραπευτικών βοτάνων (πρακτική ιατρική - φυσιοθεραπεία), ενώ στην πραγματικότητα προσέφεραν μεγάλο έργο στις κοινότητες που ζούσαν.

Μέθοδοι βασανισμού που ξεπερνούν την πιο αρρωστημένη φαντασία, την οποία δεν μπορεί να περιγράψει ούτε η τόσο πλούσια Ελληνική γλώσσα. Και για να εκφοβίζουν τους πολίτες της περιοχής (προς γνώσιν και συμμόρφωση), ανάγκαζαν το πλήθος να παρακολουθεί !!. 

Οι πρώτοι διωγμοί μαγισσών εγκαινιάστηκαν από τον Πάπα Ιννοκέντιο τον Η’ το 1484.. αλλά ειδικά μετά την έναρξη της Προτεσταντικής Επανάστασης, πήραν τερατώδεις διαστάσεις και απλώθηκαν σαν επιδημία (οι λόγοι εξηγούνται παρακάτω). Ο δε Λούθηρος συνιστούσε οι μάγισσες να θανατώνονται με λιγότερο οίκτο απ’ τους εγκληματίες. 

Μέσα στον 16ο αιώνα, οι διώξεις πήραν την χειρότερή τους μορφή στις χώρες όπου η θρησκευτική διαμάχη ήταν πολύ πιο έντονη. Δηλαδή στη Γερμανία και στη Γαλλία, στο πλαίσιο πάντα της Θρησκευτικής ή Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Με τις «διαβολικές» δοξασίες να κυριαρχούν στους θρησκευτικούς ηγέτες, δεν ήταν περίεργο που και η μάζα των οπαδών τους καλλιεργούσε τις ίδιες αντιλήψεις !!. 

Να προσθέσω ακόμα ότι, στην Σικελία και νότια Ιταλία, η Ιερά Εξέταση στόχευε στην εξόντωση έως και διαφορετικών εκχριστιανισμένων λαών, και ειδικότερα των Ορθόδοξων Ελλήνων Χριστιανών, με απώτερο σκοπό την απόλυτη εξουσία !!. 
Βέβαια ό,τι η Ελλάδα, ήταν ήδη υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε βίωνε την δική της μαρτυρική εξόντωση του Χριστιανισμού !!. 


Από το κυνήγι δαιμονικών κεφαλών, αναπτύχθηκε νέος επαγγελματικός κλάδος: 


Οι κυνηγοί δαιμονικών κεφαλών - κυνηγοί των μαγισσών !!.

~ ~ Κάπως έτσι .. από ένα μείγμα δεισιδαιμονιών, άγνοιας και φόβου σε βαθμό υστερίας, ξέσπασε ένα φανατισμένο κυνήγι μαγισσών, και αναμενόμενο αποτέλεσμα ήταν να ξεπηδήσει και ένας νέος καλοπληρωμένος επαγγελματικός κλάδος.

Τραγική ειρωνεία, να επικηρύσσονται και να κυνηγιούνται λυσσαλέα άνθρωποι για αδικήματα που δεν διέπραξαν ποτέ, και να καταδικάζονται σε βασανιστικό θάνατο.. καθώς οι κυνηγοί δαιμονικών κεφαλών προκειμένου να γεμίσουν τα πουγκιά τους, παρουσίαζαν ψεύτικες κατηγορίες για μαγεία εις βάρος πολλών χιλιάδων ανθρώπων !!. 

Μέντορας (εκπαιδευτής) πολλών κυνηγών επικηρυγμένων, ήταν ο ανώτατος κληρικός, αρχιεπίσκοπος της Τριρ, ο Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ, ο οποίος και ευθύνεται για την έκταση και την θηριωδία του κυνηγιού μαγισσών, της όλης ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ταυτοχρόνως ήταν μέλος μιας επιτροπής εκλεκτόρων της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κάτι που του έδινε μεγάλη εξουσία και επιρροή, τις οποίες και χρησιμοποίησε στο έπακρον. Όποιος δηλαδή του έφερνε αντίρρηση στο παράλογο κυνήγι μαγισσών που είχε εξαπολύσει, συλλαμβανόταν και καταδικαζόταν με συνοπτικές διαδικασίες.

Στα τέλη του 16ου αιώνα, στην Γερμανική πόλη της Τριρ (στη Ρηνανία) αντιμετώπιζαν οξύτατα προβλήματα στειρότητας οι άνδρες, χωρίς πρόδηλη αιτία. Κατά την κρίση λοιπόν του Γιόχαν φον Σόνενμπεργκ, έφταιγε η μαγεία. Αυτό ήταν η αφορμή για να επιστρατεύσει μια μαζική δίκη μαγισσών, που όμοια της δεν έχει στον Μεσαίωνα !!. 
Κάθε πόλη και χωριό της επισκοπής της Τριρ, ξεψαχνίστηκε για σημάδια μαγείας. Πλέον κανείς δεν ήταν ασφαλής από τις ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπλώνονταν σαν φάντασμα πάνω από την περιοχή. Αναρίθμητοι άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, ανήλικα παιδιά) σύρθηκαν στα δικαστήρια, και όσοι δεν εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, έχασαν περιουσίες και εξορίστηκαν.

Η δικαστική μανία κράτησε περισσότερο από μια δεκαετία (1581-1593 περίπου). Μόνο στην πόλη της Τριρ, 368 άνθρωποι εκτελέστηκαν μαρτυρικά, και πολλές χιλιάδες ακόμη κάηκαν στα παλούκια του εξαγνισμού στην επικράτεια της επισκοπής. 
Προφανώς, «το κρυφό του σχέδιο», ήταν η εθνοκάθαρση της περιοχής του, καθώς σύντομα το κυνήγι των μαγισσών εξελίχθηκε σε κανονικότατο διωγμό κατά διαφορετικών θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων, διότι (υποτίθεται) πως οι μάγισσες πέραν των άλλων, ήταν απαραίτητα προτεστάντισσες και μη γηγενείς. 

Η τεραστίων διαστάσεων πύρινη σταυροφορία του αρχιεπισκόπου φον Σόνενμπεργκ, που πήρε τέλος το 1593.. άφησε την άλλοτε ξακουστή Τριρ ερείπιο, και σκιά του παλιού ένδοξου εαυτού της !!. 

      Το παράδειγμά του ακολούθησε ο βενεδικτίνος μοναχός, Μπαλτάζαρ φον Ντέρνμπαχ, ο οποίος από παιδί, πέρασε σχεδόν όλη του την ζωή σε φραγκισκανό μοναστήρι του γερμανικού κρατιδίου της Έσσης. Μεγαλώνοντας διαδέχτηκε στην ηγεσία τον θείο του ηγούμενο, όπου και εγκαινίασε μια ακόμη πιο φρικιαστική περίοδο στο κρατίδιο του.

Ήδη από την πρώτη στιγμή, ο Μπαλτάζαρ απαγόρευε στο ποίμνιο την προσχώρηση στην αντιμεταρρύθμιση του προτεσταντισμού, αναγκάζοντας έτσι τους πιστούς, να επιστρέψουν στον Ρωμαιοκαθολικισμό. Ωστόσο οι αντιδημοφιλείς πράξεις του τον ανάγκασαν να παραιτηθεί κάποια στιγμή από την εξουσία, καθώς ξέσπασαν και οι έντονες θρησκευτικές ταραχές. 

Όταν κόπασαν τα έκτροπα, ο Ντέρνμπαχ επέστρεψε στη θέση του (το 1602), μετά από 25 χρόνια. Η “στρατηγική” του αυτή τη φορά, ήταν να επικεντρωθεί στην εξόντωση των μαγισσών, με απώτερο σκοπό τον εκ’ νέου διωγμό κατά διαφορετικών θρησκευτικών και φυλετικών ομάδων (όπως προαναφέρω).. πυροδοτώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα κυνήγια μαγισσών της μεσαιωνικής ιστορίας, σε όλη την Ευρώπη !!. 

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός:

       Ωστόσο κατά την δεκαετία του 1620 έκαψαν περισσότερους από χίλιους ανθρώπους στις Γερμανικές πόλεις Βυρτσβούργη και Βαμβέργη, ενώ την ίδια περίοδο η πλατεία της Βολφενμπύτελ ήταν μονίμως αδιαπέραστη απ’ τους αμέτρητους πασσάλους, στους οποίους ανασκολόπιζαν τους υποτεθειμένους «δούλους του διαβόλου» !!. 
Δηλαδή, έμεναν εκτεθειμένα τα πτώματα !!. 

Συνεπώς, δεν είναι άξιο απορίας πώς εξαπλώθηκαν θανατηφόρες επιδημίες. Ήταν έργο των ανθρώπων λοιπόν, κι όχι τιμωρία Θεού ή έργο κάποιων σατανικών δυνάμεων !!.


Και καταλήγω: 

Σίγουρα “κάτι” σας θυμίζουν όλα τα παραπάνω φίλοι μου και σε νεότερες εποχές (εξοντώσεις γενεών - τζιχαντισμός κ.ά), γεγονότα που χαρακτηρίζονται ως ομαδική παράκρουση !!. 
Η ψυχιατρική, εξετάζοντας τα προφίλ πολλών ατόμων που γράφτηκαν στις μελανές σελίδες της ιστορίας, οδηγείται στο συμπέρασμα πως ενώ διέθεταν υψηλή ευφυΐα, κάποια στιγμή πέρασαν στην σφαίρα του παραλόγου, όπου φλερτάριζαν με την σχιζοφρένεια !!. 

ΩΣΤΟΣΟ:
Το γεγονός ότι μια μερίδα ανθρώπων έχουν ερμηνεύσει με λάθος τρόπους το θέλημα Του Θεού, ή προσκυνούν λάθος θεούς, δεν θα πρέπει να κλονίζει την δική μας πίστη στον Χριστό. Είναι αυτονόητο ότι υποβόσκουν απώτεροι σκοποί, καθότι άλλωστε αυτό προκύπτει απ’ τις άπειρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας. 
Γι’ αυτό μάλιστα θεωρώ λάθος να αναφερόμαστε στα Πάθη Του Ιησού Χριστού μόνο εν’ όψει του Πάσχα, διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη Απύθμενης Αγάπης και Αυτοθυσίας για όλη την ανθρωπότητα !!.
Ανέβηκε στον Σταυρό του Μαρτυρίου Του για όλες τις φυλές, ανεξαιρέτως χρώμα δέρματος και θρησκείας !! 

Σε όποιον Θεό κι αν πιστεύει ο καθένας, το βέβαιο είναι ότι κανένας θεός δεν είναι αιμοδιψής. 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεός γνωρίζει κάθε μας σκέψη και κάθε μας συναίσθημα. Είναι ο Μόνος που δεν μπορούμε να Του κρυφτούμε !!
Δεν χρειαζόμαστε πιο σαφέστατη απόδειξη ότι ο Αληθινός Θεός σε καμία περίπτωση δεν εγκρίνει να αφαιρεθεί μια ψυχή, ως δήθεν υπακούει ή τιμωρία στο όνομα Του. Συνεπώς, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφαιρούμε καμία ψυχή που Εκείνος αποφασίζει για να ‘ρθει στην Γή !!.

Ωστόσο κατά την άποψη μου .. κάποιες συνειδητά ακραίες απάνθρωπες πράξεις, δεν θα πρέπει να “ξεπλένονται” με ελαστικές ποινές από την ανθρώπινη Δικαιοσύνη. Αυτό, ούτε ο Θεός το θέλει !!


* * Προτείνω επίσης να διαβάσετε το άρθρο μου:
 
*Οι Επικρατέστερες ανά τον Κόσμο Θρησκείες ~ και η Ψυχή μετά τον Σωματικό Θάνατο*
Έστω από περιέργεια και μόνο, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να το διαβάσετε: 


ΜΑΡΙΑΝΝΑ
*Σύμβουλος σχέσεων - Ψυχαναλύτρια, Ψυχοερευνήτρια*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου